Kjøkkenutstyr med keramisk belegg blir stadig mer populært i mange hjem. Det er ikke så rart, siden de har mange fordeler! En av de viktigste er non-stick-teknologien, som hindrer maten i å feste seg til pannen. Listen over alle fordelene til disse produktene er lang… Bli kjent med dem alle og se om det virkelig er verdt å kjøpe dette kjøkkenutstyret.

På grunn av økning i antall sykdommer assosiert med hypertensjon og overvekt, advares det mot tunge, stekte måltider. Denne typen mat er en stor byrde for kroppen vår, så det er verdt å velge et sunnere alternativ og steke retter helt uten eller bare med en liten mengde fett. Forberedelser av måltider på denne måten vil være mulig ved bruk av non-stick teknologi, som forhindrer måltider fra å stikke til overflaten. Blant slikt utstyr kan det nevnes TEFLON panner og keramiske stekepanner, som i motsetning til de første, ikke har PFTE (teflonbelegg).

Hva er et keramisk belegg?

Det keramiske belegget lages fra mineraler og leire, som behandles ved temperaturer over 1200 ° C. Resultatet er glatt, slitesterk og betydelig mer ripebestandig enn Teflon-overflaten. Den kan oppvarmes til temperaturer over 400 °C og fryses ned til -20 °C.
Det som er viktig å nevne, er at belegget ikke tåler ikke plutselige temperaturendringer, og kan være skadet etter det.

Panner med keramisk belegg.

Keramiske panner, akkurat som gode keramiske gryter, er definitivt en nødvendighet for alle som ønsker å lage tradisjonelle retter med mindre fett. Pannehuset er laget av aluminium eller rustfritt stål og dekket med keramisk belegg slik at pannen har non-stick egenskaper. Panner med keramisk belegg kan ha forskjellige former:

 • Kan være utstyrt med ett eller to håndtak,
 • Ha rund eller firkantet form,
 • Være utstyrt med et tradisjonelt lokk eller med aromatiser,
 • Er ype for å steke kjøtt eller flate til å lage pannekaker og vafler,
 • Helt keramisk, når hovedelementet er av aluminium eller bare innvendig i tilfelle av stål,
 • Stekepanner med en jevn bunn eller riller for grilling.

Gryter med keramisk belegg

Gryter dekket av keramisk belegg, såkalte «keramiske gryter», er vanligvis laget av aluminium, og dekkes av et lag av mineraler og leire. Aluminium i seg selv har ingen non-stick egenskaper. I tillegg, kan den frigjøre skadelige stoffer under bruk dersom den ikke er anodisert. Aluminiumsgryte med keramisk belegg er trygt og har non-stick egenskaper. Slike egenskaper hos gryten gjør det mulig å både steke og stue retter uten eller med en liten mengde fett eller olje.

Det er verdt å nevne andre typer gryter med keramisk belegg – laget av silargan, det vil si høykvalitets keramikk, ekstremt slitesterkt og motstandsdyktig mot riper. Silargan i keramiske gryter er preget av en nesten helt jevn overflate, er svært hygienisk og påvirker ikke smaken av tilberedte retter. Imidlertid kan grytene med et slikt keramisk belegg ha fordeler og ulemper. På den ene siden er de ekstremt holdbare, men på den annen side har de en relativt høy pris. Silargan keramiske kjøkkenutstyr finner man bare i Silit-kolleksjonen.

Man kan velge enkelte aluminiumsgryter med keramisk belegg eller et sett med keramiske kasseroller i forskjellig størrelser og til ulike formål. Produktene er tilgjengelige i ulike farger – tonet eller intenst, og kan derfor også fremstå som en dekorasjon til kjøkken. Man kan velge tradisjonelle gryter med en rund form eller velge firkantede keramiske produkter som passer både til steking og baking.

Keramiske kasseroller, dvs. med keramisk belegg.

Keramiske kasseroller har lignende egenskaper som gryter med keramisk belegg. Derimot er det ikke to, men bare ett lengre håndtak. Det har også en mindre kapasitet, noe som gjør det nyttig å forberede sauser, lage egg og for å varme opp melk. Kasseroller er vanligvis laget av aluminium og dekket med keramisk belegg, som forhindrer at maten å feste seg til bunnen. Utstyrt med en ferromagnetisk bunn, passer det til forskjellige typer komfyrer. Finnes i ulike farger, slik at de vil se fint ut i alle kjøkken. Man kan kjøpe en slik kasserolle separat, men ofte settes de sammen i et sett med gryter.
Kasseroller med keramisk belegg kjøpes fra ulike produsenter: Tefal, Ambition, Berghoff, KING Hoff.

Bakeformer med keramisk belegg.

Ulike bakeformer kan også belegges med et keramisk belegg, noe som eliminerer behovet for å smøre formen med stor mengde fett, slik at kaken ikke holder seg fast. På markedet finnes former for kaker, muffins, terter og andre typer bakevarer – laget av aluminium som er tynnere enn i panner og gryter, som også er dekket med keramisk belegg.
Slike produkter har større styrke og ripebestandighet enn konvensjonelle bakeformer. Takket være det spesielle belegget, er det lettere å fjerne bakverketfra formen, og selve levetiden er lengre.

Under finner man generelle fordeler og ulemper knyttet til bruk av produkter med keramisk belegg: panner, gryter, kasseroller og bakeformer.

Utstyr med keramisk belegg – fordeler og ulemper:

Fordeler:

 • Laget av naturlige og miljøvennlige materialer,
 • Lar deg lage retter som bidrar til helse og slank figur – man kan lage dem ved bruk av en liten mengde fett, derfor favoriserer de dietter med lavt fett,
 • Tilberedte måltider beholder mange naturlige vitaminer og mineraler,
 • Forkorter tid av laging av måltider – takket være en jevn oppvarming av overflaten av belegget og spredningen av varme,
 • Reduserer forbruket av elektrisitet, da varmen blir fordelt jevnt og effektivt gjennom det keramiske belegget,
 • Reagerer ikke med noen næringsstoffer, så smaken blir ikke påvirket
 • Er motstandsdyktig mot høye temperaturer, riper og korrosjon,
 • Utelukker risiko for å feste stekte matvarer, og dermed brenner maten,
 • Holder varmen til måltidet i lang tid, derfor er det ikke nødvendig å oppvarme maten til den blir servert
 • Det er lett å rengjøre – krever ikke skrubbing, og maten kan fjernes ved hjelp av varmt vann.

Vi bør også nevne ulemper av produkter med keramisk belegg. Selv om det er langt flere fordeler enn ulemper, kan de også være viktig for noen.

Ulemper rundt keramiske belegg:

 • Vekten – gryter med keramisk belegg er vanligvis ganske tunge,
 • Pris – selv om de ikke er de dyreste blant lignende produkter som er tilgjengelige på markedet, er de heller ikke de billigste.

Bruksanvisning til gryter, panner og andre keramiske produkter.

Rengjøring og vedlikehold av utstyr med keramisk belegg lar produktene å være i god stand og opprettholde levetiden. Se hvilke behandlinger som skal innføres slik at produktene med keramisk belegg vil kunne brukes i mange år fremover.

 1.  Når man lager mat, kan man bruke tre- eller plastredskaper som er motstandsdyktige mot høye temperaturer. Unngå skarpe metalltilbehør som kan skrape belegget.
 2. Oppvarm aldri en tom beholder. Keramiske gryter og panner blir veldig varme, så vær forsiktig.
 3. Keramiske stekepanner, i motsetning til teflonpanner, krever en liten mengde fett. Gryter uten fett, kan overopphetes og da kan de miste egenskapene til det keramiske belegget.
 4. For å steke i en keramisk panne, velg en god olje. Unngå å bruke oljer i aromatiser, som ujevnt fordeler seg på veggene og bunnen av pannen, noe som gjør at de blir lettere å overopphetes.
 5. Prøv å steke ved bruk av hele pannen – velg størrelsen av pannen for å dekke dine behov. Pannene med keramisk belegg er tilgjengelige i ulike størrelser, og også tilpasset til ulike måltider – som stekepannekaker eller til grilling.
 6. Varm panne helles aldri i kaldt vann! Store temperaturendringer vil skade belegget. Ikke prøv å avkjøle den raskt, men vent til det er avkjølt.
 7. Hold pannen sammen med beskyttende trekk som beskytter belegget mot riper og mekanisk skade.

Hvordan rengjør man produkter med keramisk belegg?

 1. Like etter kjøpet, vask fatet og tørk den godt. Smør med olje og fjern overflødig olje med et papirhåndkle. Hold pannen i denne tilstanden til neste bruk.
 2. Panner og keramiske gryter skal vaskes for hånd. Unngå vasking i oppvaskmaskinen, fordi det kan føre til ødeleggelse av non-stick overflaten.
 3. Ikke bruk fortynnet saltløsning til rengjøring, da det kan bidra til rask skade på belegget.
 4. Etter bruk vaskes produktet straks og tørkes med en klut eller et håndkle. Kjøkkenutstyr som har fuktighet på seg, kan være skadet på grunn av utfelling av stein (tap av non-stick egenskaper).
 5. Ikke bruk stål gjenstander for rengjøring, som kan skade non-stick overflaten.
 6. Det keramiske belegget bør rengjøres med varmt vann og skånsomme oppvaskmidler.

Grytesett Fusion Fresh Full Red – 8 deler

Kjøkkenutstyr med keramisk belegg – er det verdt å kjøpe?

Er det verdt å investere i et sett av gryter og kasseroller med keramisk belegg? Utvilsomt er dette et interessant forslag! Keramisk belegg avgir ikke skadelige stoffer og endrer ikke smaken av tilberedte retter. På grunn av slike egenskaper anbefales disse rettene til å lage mat til allergikere og små barn. I tillegg har det keramiske belegget non-stick egenskaper, men krever bruk av en liten mengde fett (f.eks. 2 ss av olje). Rettene varmes opp raskt og holder varmen i lang tid. Belegget er mer motstandsdyktig mot riper og slitasje enn Teflon-belegget, men i dette tilfellet er det bedre å avstå fra å bruke skarpe verktøy når du lager mat. Husk at det ikke er en langvarig støpejernskål, derfor kan det oppstå riper på overflaten over tid. For å holde pannen eller gryten i god stand så lenge som mulig, følg instruksjonene fra denne artikkelen.

Det beste, men også de dyreste keramiske gryter og panner er de laget av silargan. Det er et veldig slitesterk og ripebestandig materiale. Imidlertid er produkter med keramisk belegg også tilgjengelige til mer overkommelige priser og tilbys av mange produsenter. Sett med gryter, panner og kasseroller kan ta på seg en rekke farger – intens rød, saftig grønn eller vakker blå. Slike kjøkkenprodukter vil ikke bare være praktiske, men også estetiske. Sørg for at produktet er tilpasset den type ovn du bruker. Dette er spesielt viktig for induksjonskokere. Keramiske gryter eller panner for induksjon har blitt utstyrt med en spesiell, ferromagnetisk bunn, som kan brukes på en induksjonstopp.