Det er verdt å velge de sikreste grytene og kasseroller som brukes til matlaging og som ikke vil påvirke helsen vår på en negativ måte. Men hvilke av grytene er de sunneste og hva er kjennetegner det? Er emaljegrytene veldig trygge for allergikere, og de beryktede aluminiumsgryter så skadelige?

Gode gryter og kasseroller er ikke bare de som er sterke og solide, men også de som ikke avgir noen skadelige stoffer og påvirker kroppen negativt. De sikreste grytene er preget av visse funksjoner som er verdt å legge merke til når man skal kjøpe gryter. Husk at utvalg av gode grytesett ikke skal dikteres bare av lav pris. Det er verdt å satse på sunn matlaging og velge kasseroller som gjør det mulig! Se hvilke av dem som sikre og hvilke som er bedre å holde seg unna…

Gryter – hvilke er sikre?

Hvor mange av grytene tilgjengelige på markedet kan merkes som sikre nok? Slike gryter bør oppfylle flere krav.

 • De sikreste grytene er de som har godkjenninger fra Helsedirektoratet.
 • Sikre gryter er laget av materialer som er 100% trygge for kroppen vår.
 • Materialene som brukes til produksjonen kan ikke inneholde skadelige ingredienser som kadmium, bly, BPA og Teflon av lav kvalitet. Ved skade på materialet trer giftige stoffene inn i maten og senere inn i kroppen vår.
 • De kan ikke reagere med maten og er resistente mot syrer.
 • De har en tykk bunn, motstandsdyktig mot mekanisk skade.
 • De er motstandsdyktige mot høye temperaturer.

Helseskadelige gryter – hvilke av dem skal man unngå?

Ikke alle gryter er trygge! Noen produkter, selv om de virker solide, er skadelige for helsen vår. Helseskadelige gryter er selvfølgelig de som er motsatt til overnevnte sikreste grytene:

 • Helseskadelige gryter er ofte de billigste grytene fra ukjente produsenter (men ikke alltid! Trygge gryter kan også være tilgjengelige til attraktive priser).
 • Produsert av materialer som inneholder giftige stoffer som kan lekke inn i maten og kroppen ved skader på belegg eller under påvirkning av høy temperatur.
 • Belegg av lav kvalitet som raskt skreller av eller ikke er motstandsdyktig mot riper og skader.
 • Som reagerer med syrlig og salt mat, og som frigjør helsefarlige stoffer.
 • De er ikke motstandsdyktige mot kjemiske stoffer (dvs. de er kjemisk ustabile).
 • Helseskadelige gryter med Teflon belegg av dårlig kvalitet kan frigjøre kreftfremkallende stoffer.

Aluminiumsgryter – skadelig eller ikke?

Er populære aluminiumsgryter skadelige eller ikke? Aluminium er et av de vanligste materialene som brukes til produksjon av gryter, panner, bakeformer og andre kjøkkenutstyr. Kan aluminiumsgryter være skadelige til en viss grad, som produsentene godkjenner? Det kan ikke sies sånn! Aluminiumgryter blir stadig bedre slik at de ikke avgir noen farlige stoffer til kroppen vår. Kanskje dypt i ditt kjøkkenskap vil man finne noen gamle, aluminiumskasseroller av lav kvalitet, som ikke er dekket med riktig belegg – vær spesiell obs på disse.

Ambition Stone – grytesett av aluminium

Det er verdt å vite at grytesett av aluminium har mange utrolige fordeler! De er lette, billigere enn stålgryter og varmes opp raskt. Hvis du ønsker å ha aluminiumsgryter hjemme, velg de med bedre kvalitet, laget av anodisert aluminium, det vil si de med et lag av aluminiumoksid (III). Dette belegget gjør materialet tøffere, mer motstandsdyktig mot korrosjon og bedre beskyttelse mot inntrengning av aluminium i maten. Du trenger ikke å bekymre deg mye, siden moderne gryter i de fleste tilfeller er anodisert!

En annen type aluminiumsgryter er de som er beskyttet med et ekstra belegg – Teflon, keramikk, stein eller titan. Dette belegget gjør at maten ikke kommer i direkte kontakt med aluminium, slik at det ikke blir mulig absorbere skadelige ingredienser.

Aluminiumsgryter av dårlig kvalitet, som ikke er anodisert og ikke dekket av noe belegg, viser seg å være en helserisiko fordi aluminiumpartiklene påvirker maten, og på denne måten blir de fraktet til kroppen vår. Koksyre eller veldig salte retter bidrar også til frigjøring av aluminium. Gryter av aluminium, de som ikke er anodisert og ikke dekket av belegg, egner seg ikke for noen type matlaging, og særlig ikke til syrlige retter. Overflødig aluminium i kroppen vår kan bidra til utvikling av visse sykdommer, inkludert nevrologiske sykdommer, som Alzheimer.

Så hvordan er det egentlig? Er aluminiumsgryter er trygge eller ikke? Ja, hvis du velger anodiserte gryter og panner av aluminium, og helst belagt med et belegg som forhindrer direkte kontakt mellom maten og aluminiumslaget. Gamle, lavkvalitets gryter med umodd aluminium bør du definitivt kvitte deg med. Nyere typer kasseroller og gryter er 100% sikre.

Gryter av rustfritt stål – er de trygge?

Gryter av rustfritt stål sammen med aluminiumsgryter er en av de mest populære. Produktene av stål er stabile, og motstandsdyktige mot mekaniske skader, riper, korrosjon og høye temperaturer. De kan lett brukes i flere år. Er de helt trygge, eller er det noen ulemper ved disse også.

Grytesett av høyeste kvalitet av rustfri stål er laget av 18/10 stål, bestående av 18% krom og 10% nikkel. 18/10 rustfritt stål er ekstremt hygienisk, slitesterkt og motstandsdyktig mot korrosjon. Den er vanskelig å skrape eller mot form for ødeleggelse, og forhindrer utvikling av bakterier. Med tanke på alle disse fordelene, brukes den til produksjon av kirurgiske instrumenter!

Korkmaz Alfa – grytesett

Gryter av 18/10 rustfritt stål er likevel ikke gode for allergikere – folk som er allergisk mot å komme i kontakt med metall. Disse menneskene bør velge gryter uten nikkel og krom. Allergikere bør unngå gryter med nikkelinnhold.

Det skal også huskes at i stålgryter, kan maten ikke lagres for lenge. En suppe eller poteter som vil bli lagret i en slik kasserolle i noen dager, kan få en metallisk ettersmak – det finnes fare for at stålet reagerer med noen produkter. Stålgryter er ikke helt nøytrale. Du må sikkert ha lagt merke til små groper i bunnen av noen rustfrie gryter. Disse gropene ble sannsynligvis dannet som et resultat av å kaste salt i fortsatt kaldt vann. Stål reagerte med natrium. Men dette kan lett unngås – tilsett alltid salt til varmt vann, aldri til kaldt!

Finnes det stål uten nikkel? Ja, det er merket som 18/0 stål. Imidlertid brukes den bare i bunnen av gryter eller bare som ytre lag. Hvorfor? 18/0 stål er et magnetisk stål, så gjør at gryten eller kasserollen kunne brukes på induksjon.

Er det verdt å velge rustfrittstål gryte uten ekstra belegg (f.eks. Keramikk, emaljert)? Jeg har selv brukt slike produktene i kjøkkenet mitt, men det er viktig å nevne at jeg ikke er allergisk mot tungmetaller. Folk som er allergiske mot for eksempel nikkel eller allergiker som letter etter helt nøytrale gryter bør gi opp produkter av rustfrittstål. I andre tilfeller er disse grytene en god investering for mange år fremover.

Er emaljert gryte sunn eller skadelig?

Emaljegryter var brukt av våre mødre og bestemødre, som kokte sine daglige måltider i dem. Men disse grytene er fortsatt populære! Spesielt de i pastellfarger eller dekorert med interessante motiver. De er ikke bare praktiske, men passer også til vintage stilen hjemme.

Emaljegryter er ikke helt laget av emalje. Gryter er laget av stål, som er belagt med emalje på utsiden og innsiden. I tillegg til estetisk verdi har dette belegget andre fordeler:

 • Emaljebelegget er glatt og tett, noe som gjør det veldig hygienisk – det forhindrer opphopning av bakterier.
 • Emaljegryter er sunne fordi de ikke frigjør noen skadelige stoffer, selv når de blir oppvarmet til høye
 • temperaturer. Av denne grunn er de også anbefalt for barn og allergier.
 • Emalje er ikke bare motstandsdyktig mot høye temperaturer, men også til de større temperaturendringer.
 • Emaljegryter av høy kvalitet reagerer ikke med vaskemidler og er motstandsdyktige mot rust og slitasje på belegget.
 • Farget emaljerte kasseroller, gryter og panner beholder farge i mange år, fordi emaljen er motstandsdyktig mot UV-stråler.

Emaljegryter inneholder ingen skadelige stoffer, derfor anbefales de til barn, eldre og allergikere.
Imidlertid er emaljebelegget ikke ripebestandig. Emaljegrytes må brukes riktig! Du kan definitivt ikke bruke metall tilbehør på dem. For å røre oppvasken i en gryte, anbefaler vi at du bruker tre-, silikon- eller plastredskaper som ikke vil skade belegget.

Emaljertegryter – Vigo Domotti

Når er emaljegryter skadelige? Når man klarer å skrape emaljen i gryten. Når skaden berører det ytre skallet – da er det ingen grunn til å bekymre seg, men hvis en sprut skjer i gryten, er det bedre å ikke lage flere retter i den. Under det er et lag som ikke har rustfrie egenskaper. Rust som trer inn i kokte måltider? Nei, takk!

Er emaljerte gryter derfor sunne? Ja, klart det, men frem til at deres belegg ikke er skadet! Skrape eller sprute inne i potten gjør potten skadelig. Når gryten er i 100% strøken stand, kan det lett anbefales til allergikere, barn og eldre.

Glass gryter – er de sunne?

Moderne glass gryter er ikke ofte valgt som grunnleggende kjøkkenutstyr. De ovennevnte typer av gryter er mer populære. Men hvis du bryr deg om å velge sunne gryter for matlaging, bør du absolutt ikke hoppe over produktene laget av glass! Hvorfor? Fordi det er grytene som tillater sunn matlaging!

Gryte av glass

Disse er perfekte grytene for allergikere – uten krom, nikkel, kadmium og andre skadelige stoffer. Slike gryter er antiallergiske, men også antibakterielle – glasset er veldig hygienisk og i tillegg lett å beholde rent. Materialet absorberer ikke lukt, fargestoffer og fett fra måltider. Dessuten går glasset ikke inn i kjemisk reaksjoner med produktene, og de tilberedte rettene beholder smak og næringsverdier.

Glass gryter er perfekte for sunn matlaging – man kan ikke bare bruke dem på ulike typer kokeplater, men også i ovnen og i mikrobølgeovn. Laget av varmebestandig glass, de ligner glassstekepannene der du skal tilberede vegetabilske gryteretter, bakt kjøtt og fisk.

Ulemper? Når det gjelder helseproblemer, er det vanskelig å peke på ulempene ved glass grytene. Slike produktene er mest sunne! Imidlertid må man ta hensyn til bruken selv, det må nevnes at til tross for motstand mot høye temperaturer, kan glass grytene brytes ned.

Kobbergryte – sunn eller skadelig?

Kobbergryter, akkurat sånn som de som er laget av glass, blir ikke førstevalget av kjøkkenutstyr. Stål, aluminium og emaljegryter er definitivt mer populære. Men kobbergryter er blitt anerkjent av kokker over hele verden som setter pris på sin gode varmeledningsevne. Men er kobberpotter helt sunne og det er verdt å lage mat i dem? Svaret er som vanlig ikke så klart og krever litt lengre forklaring.

Gryte laget av kobber

La oss starte med kobberet først – det er et sporelement som er avgjørende for kroppen vår. Det deltar i mange viktige prosesser for helse – det påvirker transport av oksygen, funksjon av nevrotransmittere i hjernen og styrking av immunitet mot frie radikaler. Kobberutstyr har selv bakteriedrepende egenskaper! Det bør bemerkes at kobber er uunnværlig for oss, men bare i passende mengder – dens mangel, eller overskudd er skadelig!

Hvilke kobbergryter vil være de beste og de sunneste? De som er dekket med et belegg av rustfritt stål eller tinn. Kobberet reagerer med mat – det er ikke motstandsdyktig mot syrer som finnes i matprodukter. I gryter uten beskyttende belegg kan man ikke lagre sur og syltet mat, tomater, melk eller krem. Når kobber reagerer med slike produkter, vil kjemiske forbindelser som er skadelige for organismen, bli frigjort. En liten kobberforgiftning er ikke noe skummelt, men for mye av det kan forårsake selvbetennelse i tarmene. Det finnes ikke sånne farer dersom gryter er dekket med et ekstra beskyttende lag fra innsiden – vær oppmerksom på det. Dette laget må være tykt nok.

Kobberpotter ser veldig bra ut og sprer varmen godt. Husk likevel å velge bare de grytene som er dekket internt med et lag rustfritt stål eller et annet beskyttende belegg. En slik gryte kommer ikke inn i kjemiske reaksjoner med mat.

Hvilke støpejernsgryter er de sunneste?

Støpejernsgryte av jern og karbon er definitivt et valg i mange år fremover. De er stabile, så vel som motstandsdyktige mot riper og mekanisk skade. Deres levetid går imidlertid hånd i hånd med en ganske stor vekt og en ganske høy pris. Likevel er de verdt en større investering. Er Støpejernsgryte en sunn gryte for laging av måltider?

Støpejern er motstandsdyktig mot skade, sprer varmen godt og frigjør ikke skadelige stoffer under oppvarming til høye temperaturer og i kontakt med ulike retter. Hvilke støpejernsgryter vil være de beste og de sunneste? Definitivt svarte grytene, i produksjonsprosessen blandet med fett, som beskytter dem mot rusting. Noen av dem er dekket av Teflon-belegg, keramisk eller emaljert, noe som ytterligere øker deres sikkerhet eller påvirkning av vår helse (man kan lese om ulike beleggene senere i denne artikkelen).

Støpejernsgryter er et godt valg for anemikere som, i henhold til anbefalingene fra entusiaster av alternativ medisin, skulle lage måltider i dem. Under termisk behandling trer jernforbindelsene inn i maten som lages i dem. For at slike grytene skal være egnet for sunn matlaging, bør de lages av 100% naturlig støpejern!

Støpejernsgryter muliggjør sunn matlaging av ulike produkter, da de også er egnet til koking av kjøtt, fisk, grønnsaker og andre produkter.

Sunne gryter med keramisk belegg.

Hvilke grytene er de sunneste? Det er vanskelig å si klart, men absolutt er grytene med keramisk belegg en sterk kandidat til å omfavne denne tittelen. Keramikk er helt trygt for kroppen vår og inneholder ikke giftige stoffer som kan påvirke menneskers helse på en negativ måte. Keramiske gryter, akkurat som de emaljerte, er derfor et godt valg for allergikere, barn og eldre. Dessuten blir smaken og aromaen til tilberedte retter ikke endret.

På markedet finner man:

 1. Gryter dekket med keramisk belegg, laget av vanligvis aluminium – de ser ut som tradisjonelle gyter, beregnet til matlaging og bruk på ulike typer topper
 2. Gryter laget helt av keramikk – glatt, glasert, noen ligner stekepanner, beregnet til stuing og baking av produkter i ovnen.
 3. Silargan gryter – belagt med silargan belegg, som er en kombinasjon av keramikk og nikelfri stål. Silargan inneholder ikke nikkel og andre tungmetaller, derfor er den trygg for allergikere. Den originale Silit-teknologien garanterer en helt økologisk produksjonsprosess. Det er en ganske interessant og sikker løsning, som likevel har sin pris. Silargan gryter har relativt høye innkjøpspris.

Det keramiske belegget som er brukt til produksjon av hverdags grytesett er toffere enn Teflon-belegget, men ikke helt ripebestandig. Derfor er det best å bruke kjøkkenutstyr laget av silikon, nylon eller tre under matlaging. Metallverktøy kan skrape det keramiske belegget og ødelegge aluminiumslag, som ikke lenger blir så trygt som selve keramikken. Ulikheten med silargangryter, hvor det keramiske belegget er forsterket med nikelfri stål, er tykkere og mer holdbar. I alle fall (keramisk belegg, silarganbelegg, keramikk) er alle slike grytene helt egent for matbruk.

Gryter med Teflon belegg – er de skadelige?

Gryter vanligvis laget av aluminium og i tillegg belagt med Teflon belegg har sine entusiaster, men også motstandere. Teflon og aluminium er ganske kontroversielle materialer, som på den ene side er vellykket brukt i produksjon av kjøkkenutstyr, mens på den annen side kan avgi skadelige stoffer. Alt avhenger imidlertid av kvaliteten på materialet som brukes, produksjonsmetode og riktig bruk av slike gryte.

Det fluor-polymer-teflonbelegget gir mulighet å steke retter med en minimum mengde av fett, slik at tilberedte retter ikke har høyt kaloriinnhold. Slike gryter gjør det mulig å fry kjøtt, fisk eller grønnsaker direkte i gryten, og deretter stuve eller koke dem. Maten holder seg ikke fast til Teflon-belegget, og Teflon selv er lett å renholde. Med disse fordelene er slike grytene perfekt valgt for sunn matlaging av retter som er lette.

Hvilke teflonbelagte gryter vil være de sunneste? Velg gryter, stekepanner og kasseroller dekket av original, høy kvalitet Teflon, uten skadelige stoffer. På markedet finnes det produkter med Teflon av lav kvalitet, som kunne skrapes bort ekstremt raskt og som frigjør kreftfremkallende stoffer som trenger inn i mat og derfra inn i kroppen vår.

I alle fall kan teflonbelegget bli skadelig. Det er utsatt for slitasje og riper, og de elementene løsner skadelige forbindelser. Den ødelagte gryten er ikke lenger brukbar, fordi den vil påvirke helsen negativt. Ikke ta noen risiko og ikke bruk et slikt produkt lenger – gryten kan da bare kastes. Ubeskadiget, original Teflon er trygt, men pass på at du bare bruker delikate kjøkkenredskaper – nylon eller silikon padler eller skjeer.