Glass til øl er ikke bare ølglass til pils eller slank ølglass med stett. Hver type øl fortjener det rette glasset, som vil godt presentere farge på øl, aroma, smak og klarhet. Så hva skal øl drikkes i for å oppleve alt dette? Skal man velge ølglass til IPA, stout, porter eller Pale Ale?

Servering av øl i riktig glass er ikke helt uten betydning. Enkelte glass påvirker visse egenskaper av en gitt øltype – utseende (farge og skum), aroma og gir generell estetikk, slik at det blir behageligere å smake på øl. Fint at man har i hjemmebaren et sett av forskjellige ølglass, som kan blandes og velges til ulike typer av øl. Det er svært viktig å oppleve smaken og aromaen i sin fylde, og ikke bare drikke ølen rett fra kannen.

Hvilket ølglass bør man velge?

Ølglass varierer hovedsakelig i form, noe som påvirker sterkt smaken av en viss type øl. Den riktige formen vil beholde riktig ølskum. Stettet som brukes for å holde glasset begrenser temperaturøkning av drikken, mens tykkelse av glasset påvirker mottakelse av farger og generell utseende. Ingenting er meningsløs er! Hver type av øl krever valg av riktig glass.

Ølkrus eller ølmugge av glass eller tre.

Kjent verden rundt, spesielt i Tyskland og Tsjekkia – et ølkrus, solid, holdbar og behagelig å bruke. Disse har sine
karakteristiske egenskaper – en komfortabel hank, tykt glass og ganske tung vekt sammenlignet med andre typer av glass. Disse kan imidlertidig ha ulike former – høyt og avlangt, lavere, i form av en tønne, med en preget eller helt glatt glassoverflate. Det finnes også ølkrus laget av tre, med et lokk, perfekt for ekte fester!

Ølglass på stett.

Like etter kruset, er ølglassene på stett er veldig kjent. De er definitivt mer subtile enn solide ølkrus, og deres hovedrolle er å holde ølskum, hvorfra aromaer slippes ut. Laget av tynn, slank, slank glass avslører fargen på en bestemt type øl, samt klarhet. Ofte forvekslet med et vanlig ølglass, men har en stett i tillegg.

Ølglass Elite 50 cl

Glasset er egnet for norsk eller tysk pilsner, mørkt tsjekkisk lagerøl, Oktoberfestøl, Dortmunder Export eller Doppelbock.

Ølglass til Weissbier.

Hveteøl er en av de mest populære artene av denne drikken, så fyll ut baren din med de beste glassene. Når det gjelder hveteøl, er det viktig å beholde skummet så lenge som mulig, og disse glassene har som mål å nå dette. Høy, slankere i bunnen og utvidet oppover, fremhever det alle fordeler med hvete.

Ølglass Hveteøl 50 cl

Passer fint til Kristallweissen, Belgisk wit,, Dunkelweizen, Gose eller Weizenbock.

Snifter ølglass til porter eller stout.

Den sprukne formen og stettet er karakteristisk for Stout. Selv om glasset på stett ligner veldig på den, har porter glasset litt annerledes form – bred i bunnen og smalere oppover. Den store tønneformen gjør at det kan påvirkes frigjøringen av flyktige stoffer gjennom sirkulære bevegelser. Denne typen glass ligner cognac og brandy glass, men passer også til sterke øl. Den sprukne formen gjør at man kan kjenne på aromaene i ølet.

Ølglass Connoisseur 50 cl

Glasset passer fint til Sweet Stout, Oatmeal stout, irsk stout.

Tulip ølglass som passer til IPA, Pale Ale og liknende.

Et tulip glass, som navnet antyder, ligner en tulipan i sin form. Ligner på ovennevnte Snifter og er like utrustet med et stett. Glasset er imidlertid preget av en karakteristisk brytning i den øvre delen og en bølgende baldakin nede. Glassene som er konstruert på denne måten, holder skummet og aromaene lengre inne. I tillegg vil det også øke den estetiske verdien av drikken.

Ølglass India Pale Ale 40 cl

Glasset passer fint til belgisk Pale Ale, mørk Ale, Irsk Red Ale, Skotsk Export Ale eller Engelsk mild.

Goblet – majestatisk ølglass

Et ølglass til utstyrt med et stett. Glasset kan ligne veldig som et vanlig ølglass med stett, men i motsetning til det, har det et tykkere glass, ofte dekorert med rifler. Glasset er heller ikke smalere i den øvre delen. I formen ligner det veldig på en stor kopp, ikke et elegant glass. Ølet som helles i det vil absolutt presentere alle sine styrker.

Goblet ølglass

Goblet vil være perfekt for belgiske øl IPA og Ale.

Stange ølglass, dvs. servering av delikat øl.

Tradisjonelt tysk glass er perfekt for servering av lyse, delikate øl. Den smale og sylindriske formen konsentrerer aromaer av malt og humle ut av drikken. Klassisk, typisk med lite kapasitet på rund 20 cl. Man kan likevel møte større type av glass.

Stange ølglass

Stange er ideelt for Kölsch, Gose, og Faro øl.

Fransk Jelly Glass – glass for belgisk øl.

Ølglass av tykkere glass med karakteristiske linjer i nedre delen og en glatt overflate på toppen. Tykt glass holder riktig temperatur av ølen. Sidene til Fransk Jelly Glass er rette og kun litt utvidet mot toppen. Glassene er behagelige i å holde i hånden, og den brede åpningen på toppen gjør det enkelt å drikke ølen fra.

Fransk Jelly Glass – glass for belgisk øl.

Fransk Jelly Glass passer perfekt til Cider og rusbrus. 

Pint ølglass

Pint ølglass har fått navnet sitt etter kapasiteten på en halvliter. glassene, så vel som selve enheten, er de mest populære i USA, Storbritannia og Irland. Pint ølglass kan ta forskjellige former, blant annet:

  • Shaker – American Pint – Et enkelt formet glass med sider som er litt bredere fra bunnen av, laget av litt tykkere glass.

Pint ølglass

  • Nonic – British Pint – kjennetegnes av ringen rundt øvre delen, synlig i Nonix drikkeglasset

Nonic – British Pint

  • Irish Imperial Pint – med en litt smalere bunn og forstørret øvre delen, som Krosno ølglass.

Ølglass Norma Chill

Pint som ølglass kan brukes til øltype Ale eller IPA, Stout og Porter.

Teku – ølglass til ølsmaking

Teku er mer enn bare et ølglass. Dette glasset ble laget spesielt for å smake på krevende øl. Den spesielle formen lar deg fremheve fint alle aromaer og holde ølskum lenge. Takket være dette, kan man kjenne på rikheten av smaker og aromaer. Teku kjennetegnes av en høy stett og en bredere form som strekker seg oppover, nesten helt til topp. Perfekt glass for krevende øldrikkere som liker å smake på ulike typer øl. Glassene fra kjente produsenten Krosno vil definitivt gi deg muligheten til å nyte en øldrink.

Ølglass Avant-Garde 42 cl

Selvfølgelig er det ikke alle ølglass tilgjengelig på markedet! I listen ovenfor har vi kun listet de mest populære og kanskje de mest interessante. Blant nisjeglassene kan man også finne andre glass og ølglass for ølsmaking, samt de som er spesielt designet for et bestemt ølmerke. Det er verdt å ha det riktige glasset for din favoritt øltype for å nyte den gyldne drikken på en best måte.