Bortsett fra den riktige formen, skreddersydd for type av servert drikke, bør glassene ha en vakker glans. De stygge flekkene og ripene på glasset som oppstår når glasset ikke er riktig rengjort, er noe vi kan unngå! Leter du etter måter å gjøre glasset skinnende vakkert, og væsken som serveres i dem, vil ha en ekstra flott presentasjon? Vi oppfordrer deg til å lese vår guide.

Manuell rengjøring av glass.

En tradisjonell og pålitelig metode for uklanderlig rent og skinnende glass er rett og slett håndvask. Varmt vann, oppvaskmiddel og svamp, som absorberer fuktighet godt – tre ting du trenger å gjøre ved vask av denne typen.
Rengjøring med sirkulære bevegelser vil la oss fjerne smuss, spesielt hvis om man gjør det med grove delen av svampen. Man må likevel huske at dette ikke kan gjøres for kraftig, da hard rengjøring med skarpe materialer kan forårsake riper, som blir umulige å fjerne. Hvis man ser stein eller sedimenter på glasset, så er det best å bruke samme metode som våre mødre og bestemødre – dvs. tilsette eddik til vaskemiddel. Bare tørk det forsiktig med et håndkle fuktet i eddik eller la glasset ligge i eddik-håndkleet i noen minutter. Det er en velprøvd metode for å kvitte seg med steinen, og da kan man også få glans til glassene på nytt. Ikke glem grundig skylling i oppvasken for å eliminere den karakteristiske lukten av eddik. En god ide er også å bruke glasstørker, som vil eliminere evt. vannstriper som kommer opp på glasset. Det neste trinnet for å oppnå en tilfredsstillende effekt er polering. Nøyaktig, men skånsom rengjøring med fuktet bomull eller mikrofiberduk er en enkel og pålitelig metode for skinnende glass, uten streker og striper.

Kolleksjonen Romance – håndlaget glass av høyeste kvalitet som trenger eksepsjonell håndtering

Kan glassene vaskes i oppvaskmaskinen?

Glassprodukter, spesielt de som er veldig delikate, må ikke vaskes i oppvaskmaskinen, siden den høye vanntemperaturen kan føre til mating. Dette gjelder spesielt krystallglass og hånddekorert glass, som skal vaskes i varmt (aldri kokevarmt!) vann og skylles i kaldt vann, med tilsetning av eddik. Serviser24 har glassprodukter som kan vaskes både manuelt og de som kan vaskes i oppvaskmaskinen – nøyaktig vaskebeskrivelse finnes i annonsen.
Dersom man velger maskinell rengjøring, må man huske å bruke et mildt rengjøringsmiddel og relativt korte vaskeprogrammer. Deretter skal man plassere glassene i riktig hylle i oppvaskmaskinen (oftest er den øverste skuffen) og med bunnen (stettet) opp. I tillegg kan man velge bort tørkefunksjonen, og rett etter når syklusen er ferdig, ta ut glassene og polere dem selv med en tørr klut. Det finnes også spesielle glassmasser tilgjengelig på markedet som brukes til mekanisk rengjøring.

Riktig polert glass, som skinner vakkert både i dagslys og ved stearinlys, vil være en ekte dekorasjon av bordet, og understreker derfor unikhet av øyeblikkene som tilbys sammen på en familiemiddag, under møter med venner eller middag for to. Elegante glass uten striper og flekker, viser øye til detaljer. Borddekorasjon kan også utstyres med vaser med levende blomster. Man kan også prøve å lage geniale dekorasjoner fra tørkede blomsterblad, steiner, eiker og kongler, som – plassert i stilige glassalatskåler eller boller – vil bli presentert vidunderlig i omgivelser av edle glass.