Induksjonstopp blir stadig mer og mer populær i våre kjøkken, men for mange er denne varmekilden fortsatt litt mystisk. Hvilke gryter bør man velge for induksjon, hvordan ser induksjonssymbolet ut, og hvorfor en vanlig magnet kan være nyttig her? Ideelle kjeler til induksjon skal ha riktig bunn og diameter, og være laget av riktig materiale. Hva mer bør man tenke på under valg av riktige gryter og panner?

I stedet for en tradisjonell gass- eller elektrisk komfyr velger mange en induksjonstopp. En slik komfyr har sine fordeler, men krever bruk av riktige induksjonsgryter, slik at de kunne fungere skikkelig. Hva er spesielt med induksjonstopper og hvilke kjeler skal man velge? Kanskje har du allerede kjøkkenutstyr på kjøkkenet ditt, som er perfekt for induksjon. Ikke glem å dobbelsjekke det!

Hvorfor bør man velge induksjon.

Induksjon betyr å generere elektromagnetisk felt. Under det keramiske laget finner man skjulte flatspoler, som er ansvarlige for å generere et magnetfelt. Kun induksjonsprodukter, laget av spesialmetaller, reagerer på dette feltet. I bunnen av kjelen begynner virvelstrømmer å samle seg, noe som får gryten eller pannen til å varme seg opp. Det er veldig økonomisk! Varmen produseres kun i bunnen av kjelen, ikke på hele platen.

Hvorfor er det verdt å velge en induksjonstopp? Se under:

 • Man vil forberede rettene raskere! Sammenlignet med andre typer komfyrer, er koketiden på induksjon betydelig redusert, slik at man også sparer energi.
 • Man vil unngå faren for brannskader – varmen blir overført kun til kjelen, og etter at den er fjernet fra platen, blir ovnen kaldt.
 • Man kan enkelt rengjøre det – matrester som faller ut brennes ikke, og dermed kan platen rengjøres lett.
 • Man kan bruke tilleggsfunksjoner. Noen produsenter tilbyr muligheter til å akselerere varmekraften eller lager beskyttelser mot barn

Hvis man bestemmer seg for en induksjonstopp, må man vite hvilke gryter som kan brukes på induksjon. Noen av dem er også egnet for bruk på gass-, el- og keramiske topper. Derfor er et sett med gryter, som passer til alle disse varmekildene, en løsning ikke kun for de som allerede har denne toppen, men også for de som vurderer å kjøpe den!

Ved valg av induksjonsgryter, vær oppmerksom på:

 • symbol av induksjon under gryter,
 • at bunnen er ferromagnetisk,
 • diameter og tykkelse av bunnen,
 • håndtak og lokk,
 • materiale gryten er laget av.

Hvordan skal man se om grytene har induktive egenskapene?

Induksjonssymbol

En gryte som er egnet for bruk på induksjon er merket med et spesielt symbol. Man kan finne induksjonsmerker direkte under kjelen, på bunnen, eller på emballasjen. Produsenten må gi denne informasjonen slik at man kan bruke grytene riktig. Induksjonsstempel er en slags spole som ligner et sløyfemønster. En slikt merket gryte har en passende bunn, laget av ferromagnetisk materiale, som vil bli detektert av induksjonstopp.

Induksjonssymbol er en spole, som ofte finnes under gryten

Ferromagnetisk bunn.

Å finne et induksjonsstempel på bunnen av kjelen bør allerede være et tilstrekkelig signal om at gryten er egnet for bruk på induksjon, men et slikt symbol må ikke alltid være der. Man kan likevel enkelt sjekke dette med en annen metode. Alt man trenger å gjøre er å bruke en vanlig magnet som viser at grytene er ferromagnetiske! Sett magneten til bunnen av kjelen og se hvordan den reagerer. Hvis bunnen er induktiv – vil den da tiltrekke magneten uten problemer. Dette skjer kun når bunnen er laget av ferromagnetisk materiale. Hvis bunnen ikke er laget av spesialmateriale eller inneholder ikke et tilsetningsstoff, vil induksjonen ikke oppdage gryten eller pannen og ikke vil fungere.

Diameter (størrelse) og riktig bunntykkelse.

Hvis man lager mat på en vanlig gasskomfyr, elektrisk eller keramisk, trenger man ikke å bekymre seg for selve størrelse av gryten eller pannen. Men om du skulle sette en kjele på induksjonstopp, er det bedre å dobbelsjekke størrelsen på den. Om induksjonen er utstyr av sensorpanel – blir dette ingen stor problem, da en slik plate som er tilpasset å oppdage gryten, uavhengig av størrelse på den. Men om induksjonen er utstyrt i separate kokesoner, ser saken litt annerledes ut. Gode ​​induksjonsgryter har bunnstørrelse som er like stor som varmefeltet eller litt mindre. Hvis den er større, kan induksjonen ha et problem med å oppdage kjelen. Vanligvis oppgir produsentene størrelse av grytene, slik at man kan sammenligne dem før eventuelt kjøp.

Hvilke typer induksjonsgryter skal man velge? De som har en tilstrekkelig tykk bunn, motstandsdyktig mot deformasjon. Bunnen av kjelen må være flat og stikke til toppen på en riktig måte, slik at varmen blir jevnt fordelt. For tynne bunner er utsatt for deformasjon, og kan dermed forlenge hele kokeprosessen. Deformert bunn kan også påvirke at grytene vil bråke litt under matlaging, som absolutt ikke er den mest behagelige lyden man ønsker å høre på. Grytene til induksjon består vanligvis av 3-6 lag, og hvert av dem har en unik funksjon.

Gryter med trelags bunn kan bestå av:

 • Et ytre lag laget av ferromagnetisk materiale,
 • Mellomlag laget av aluminium eller rustfritt stål,
 • Et indre lag som muligens er belagt med et non-stick belegg.

Selvfølgelig er ikke alle induksjonskjeler dekket med et non-stick belegg på innsiden. Det finnes kjøkkenutstyr som er belegget med keramikk, stein eller emalje. I tillegg finnes det også gryter til induksjon som utstyrt med en aluminiumskive, men ikke dekket med et non-stick belegg.

Gode induksjonsgrytter er de med en bunntykkelse på 5-10 mm og som består av 3-6 lag.

Håndtak og lokk

Håndtakene pleier å varme seg opp under matlaging og gjør det vanskelig å flytte kjelen. Derfor er det verdt å velge gode gryter for induksjon, som er utstyrt med håndtak som ikke absorberer varmen. En god løsning kan også være avtakbare håndtak som kan evt. festes til pannen når man skulle flytte den. Da vil dette håndtaket ikke blir oppvarmet under matlaging, og et grytesettsett med avtagbare håndtak blir enklere å lagre – vil bruke mindre plass. Klassiske gryter er utstyrt med to håndtak, mens kasseroller og panner har vanligvis ett.